Kleurenfoto’s Rusland uit 1910

Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii (1863-1944)

Hier een link van kleurenfoto’s uit het begin van de twintigste eeuw door Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii (1863-1944). Deze Russische fotograaf heeft in opdracht van de Tsaar al in 1910 kleurenfoto’s gemaakt van het Russische leven. Hij trok daarbij met een treinwagon, die zijn donkerekamer was, door Rusland. Hij paste al het RGB principe toe door met drie camera’s welke elk een rood, groen of blauw filter hadden drie seperate zwartwit dia’s te maken. Vervolgens werden deze drie afzonderlijke beelden geprojecteerd met, je raad het al, een rood, groen en blauw filter. Hierdoor ontstond een kleuren afbeelding. Ergens in de jaren twintig is deze Sergei gevlucht naar Amerika, en daar werden een aantal jaren geleden door de Library of Congress zijn opnames digitaal weer bij elkaar gevoegd zodat deze kleuren opnamens ontstonden.
Hier de link naar enkele van zijn kleuropnamens.
Dan deze van Newsweek met dertig opnamens.
Hier een link naar een opname bij de Library of Congress waarbij je kunt zien hoe er te werk is gegaan.

UPDATE Ook in Nederland werd er geëxperimenteerd met het kleuren procédé zie de kleurseparatiebeelden van Bernard F. Eilers bij het Geheugen van Nederland, met dank aan Renier Deinum.

Stilleven met groenten waaronder prei en uien.

Dit bericht is geplaatst in Camera's, Fotografen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>